030 243 64 64
Blog 11/12/2019
3 professionals over HSE Management voor de farmaceutische industrie

3 professionals over HSE Management voor de farmaceutische industrie

Op farmaceutische projectlocaties continu HSE Management verzorgen brengt specifieke uitdagingen met zich mee. Er gelden bijvoorbeeld strenge GMP- en hygiëne-eisen. Hoe zorgen de contractors ervoor dat de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers niet in gevaar komen? Wij spraken 3 van onze veiligheidskundigen over hun werkzaamheden in de farmaceutische industrie.

Arbeidshygiënist Paul Reimink doet namens Kader blootstellingsmetingen bij een internationaal farmaceutisch bedrijf: “De medewerkers werken met gevaarlijke stoffen en actieve elementen. Als je daar teveel aan wordt blootgesteld kun je er last van krijgen. Mijn opdrachtgever investeert dan ook flink in het beperken van stofblootstelling tijdens de medicijnenproductie. Ik meet de blootstelling voor en na elke organisatorische of technische aanpassing in het productieproces. Zo weten we precies wat de effecten waren van de maatregelen. Soms is een aanpassing in het PBM-beleid al voldoende om de blootstellingsrisico’s te reduceren. Met meetgegevens en goede instructies kan ik medewerkers echt bewust maken van de risico’s en het effect van PBM’s.”

V&G-plan farmaceutische nieuwbouw productielocatie

Hoe zit het precies met de veiligheid als een farmaceutische fabriek nog in aanbouw is? Hoger Veiligheidskundige Raymond Akkerman licht toe: “Zo’n fabriek zit vol met high tech en vergt heel veel technisch en gevaarlijk werk aan installaties, kabels, luchtkanalen, leidingen en cleanrooms. Voordat de eerste paal op mijn projectlocatie de grond in ging, heeft Kader meegedacht over het inrichten van het veiligheidsbeleid. We schreven een V&G-plan en overlegden met alle (onder)aannemers, zodat iedereen de afspraken kent. Ook bedachten we een bewustwordingscampagne en introductieprogramma voor alle medewerkers. Daarnaast werken we met een werkvergunningssysteem. Het zijn allemaal momenten die we inbouwen, voordat iemand zo veilig mogelijk aan het werk gaat.”

Veiligheidsbeleid onderaannemers

Ook veiligheidskundige Roan Keegstra is betrokken bij de bouw van een farmaceutische faciliteit.

“Het is een groot project met 300 bouwmedewerkers en veel onderaannemers. Samen met m’n collega’s stelde ik daarom een op maat gemaakt veiligheidsbeleid op. V&G-plannen, protocollen, procedures, werkvergunningen. Ook regelen we de coördinatie tussen alle aanwezige partijen on-site. We zorgen er bijvoorbeeld voor dat er niemand op hoogte werkt als er vlak daaronder al iemand bezig is. En op de bouwplaats controleren we of iedereen zich aan de veiligheidsafspraken houdt”, aldus Roan.

Kwaliteit en hygiëne in de farmacie

Wat is er nu zo anders aan veiligheidskundig toezicht voor pharmaceuticals vergeleken met andere branches? Volgens Paul ligt de focus in de farmacie echt op kwaliteit. “Wanneer de productkwaliteit in gevaar komt, wordt de productie stilgelegd. Dat zie je in de bouw minder snel gebeuren. Daar zijn de marges kleiner en moet er gewoon geproduceerd worden”, vertelt Paul.

Een ander verschil is dat de bouw van een farmaceutische productielocatie zo schoon mogelijk moet gebeuren. Raymond: “Daarom stelde ik niet alleen een V&G-plan op, maar ook een hygiëneplan. Je ruimt stof op, eet en drinkt niet op de bouwplaats en gaat altijd netjes gekleed naar binnen. Op mijn locatie is de grond rondom het bouwproject ook geasfalteerd. Dat soort maatregelen hebben een positief effect op de vervuilingsgraad binnen.”

Zijn collega Roan beaamt dat: “Ook bij ons stond vanaf dag 1 de hygiëne voorop. Schimmels, bacteriën en virussen zijn immers een bron van gevaar voor de latere ingebruikname van het pand. Er zijn onder meer omkleedprocedures en we werken schoon als een deel van het pand al is opgeleverd.”

‘Concreet en goed gereguleerd’

Wat is er leuk aan het werken als veiligheidskundige professional in de farmaceutische branche? “Wat ik uitdagend vind bij farmaceutische projecten, zijn de bijzonderheden zoals het zeer schoon werken”, vertelt Roan. “Daar moet je nog beter over nadenken dan bij andere opdrachtgevers.” Zijn collega Paul vervolgt: “Ons werk als veiligheidskundigen in de farmacie is heel concreet. Wat zien we en wat kunnen we eraan doen? Je merkt meteen wat de wijzigingen opleveren.” Raymond sluit af: “En alles is goed gereguleerd. Deze mensen houden van systeemdenken, werken netjes en volgens procedures. Ze staan ook open voor verbetersuggesties. Dat vind ik interessant en het sluit aan bij mijn eigen manier van werken.”

Advies over veiligheidskundig toezicht in de farmaceutische industrie

Ook HSE Management, intensief veiligheidskundig toezicht of advies nodig? Kader zorgt graag voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op uw projectlocatie. Ook in de farmacie. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

 

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring