030 243 64 64
Blog 15/01/2020

3 professionals over veiligheidskundig toezicht in de voedingsindustrie

Tijdens de uitbreiding van een bestaande productielocatie zijn vaak meerdere aannemers tegelijk aan het werk. Tegelijkertijd mogen de hygiëne, productie en veiligheid niet in gevaar komen. Dát is wanneer de veiligheidskundigen van Kader van pas komen. Wij spraken 3 collega’s over hun werkzaamheden in de voedingsindustrie.

Veiligheidskundige Brian Kremer werkt momenteel bij een grote melkpoederfabriek: “Om aan de enorme vraag te kunnen voldoen, zijn er nieuwe installaties nodig. Denk aan een HVAC-installatie, een nieuwe stoomheater en een chemicaliënontvangststation. Bij dit soort uitbreidingen ontstaan allerlei arbeidsrisico’s voor de betrokken medewerkers. Er is veel vrachtverkeer, heftruckverkeer, er wordt op hoogte gewerkt en er staan gevaarlijke stoffen op de werkvloer. Van ontwerp tot oplevering bied ik de veiligheidskundige ondersteuning. Ik maak risico-inventarisaties en zorg voor beheersmaatregelen.”

‘Weer gezond naar huis’

Ook op de 2 locaties van veiligheidskundige Wim Ruisch wordt flink verbouwd. Een fabriek kreeg onlangs een safety upgrade en 2 nieuwe zuurtanks. De veiligheidskundigen van de opdrachtgever schakelden deskundige hulp in. Wim: “Als onafhankelijke buitenstaander kan ik de situaties natuurlijk objectief beoordelen. Ik stel een V&G-plan op en beoordeel ook de plannen van alle onderaannemers. En om werkvergunningen uit te geven doe ik werkplekinstructies. Onze uitdaging is immers om alle medewerkers elke dag weer gezond naar huis te krijgen.”

V&G coördinatie in de voedingsindustrie

Veiligheidskundige Leon Prinsen adviseert momenteel ook over health & safety in een zuivelfabriek. “We brengen risico’s in kaart, zoals explosiegevaar en installaties die onder spanning staan. En we adviseren dan over te treffen maatregelen. Bijvoorbeeld schakelaars aanbrengen of zorgen dat een installatie stopt zodra iemand een klep opent. Met alle aannemers binnen de fabriek bespreken we hun V&G-plannen, voordat ze aan de slag gaan. Ook coördineren we de uitvoering van die aanpassingen, zodat iedereen veilig kan werken”, aldus Leon.

Veiligheid van de operationele medewerkers

Natuurlijk zijn de foodfabrieken op zichzelf veilig en het productieproces is gevalideerd, maar door menselijke fouten kan er toch gevaar ontstaan. Wim vertelt: “Ik maak de medewerkers bewust van hoe ze veilig kunnen werken. Ik spreek ze allemaal 1-op-1 en wijs ze op het veiligheidsbeleid en de veiligheidscultuur van de opdrachtgever. En bijvoorbeeld op het feit dat ze beter een veiligheidsbril of -helm kunnen dragen. De een pikt dat soort adviezen sneller op dan de ander, dus soms bieden we extra ondersteuning. Dan geven we in de kantine nogmaals een toelichting over de geldende regels.”

Met die interne gezondheid houdt ook Leon zich bezig: “Bij onze verpakkingsmachines staan meestal 8 operators. Elke week loop ik met ze mee en vraag ik naar hun bevindingen. Soms zijn er problemen als fysieke overbelasting of geluidsoverlast. Op basis van die informatie kan ik actie ondernemen en bijvoorbeeld ergonomische hulpmiddelen en gehoorbescherming regelen.”

Kader HSE management voedselindustrie

Meer hygiënerisico’s in de foodindustrie

De productieomgeving, omkleedprocedures en hygiënerisico’s maken het veiligheidskundig toezicht in de branche Food & Groceries anders dan anders. Volgens Brian kan dan ook niet zomaar elke aannemer in de voedingsindustrie aan de slag. “Er mogen absoluut geen besmettingen ontstaan, want dat heeft gevolgen voor de hele productie. We checken dan ook ieders expertise en ervaring in de foodbranche. Het is toch een soort chemische plant waar je gaat werken.”

Ook Wim merkt het verschil: “Soms sta je als veiligheidskundige letterlijk in de drek, wanneer een gebouw uit de grond wordt gestampt. In de fabrieken waar ik nu werk speelt hygiëne een veel grotere rol.” Dat beaamt zijn collega Leon: “We zijn nu aan het bouwen middenin een fabriek die al operationeel is. Er gelden dus strenge Europese voorschriften wat betreft veiligheid, kwaliteit en hygiëne.”

Veilige werkplek in de voedingsindustrie

Wat Brian zo leuk vindt aan zijn werk in de branche Food & Groceries? “Met name de ad hoc-werkzaamheden. Want één nieuwe productieaanvraag kan alle besproken plannen en risico’s weer veranderen.” Ook voor Wim geldt dat: “Leuk om mezelf als een kameleon aan te passen aan de situatie van de opdrachtgever. Het is een uitdaging om de productievoortgang te bewaken zonder concessies te doen aan de veiligheid.” De mannen doen er bovendien alles aan om te zorgen dat de operationele medewerkers een nog betere werkplek krijgen. Leon: “Dat vind ik ook leuk. Niet alleen plannen maken, maar met mensen in de praktijk bezig zijn.”

Advies over veiligheidskundig toezicht in de voedingsindustrie

Ook HSE Management, veiligheidskundig toezicht of advies nodig? Kader helpt u graag aan veilige arbeidsomstandigheden in de branche Food & Groceries. Wij hebben bijvoorbeeld ook veel ervaring in ondersteuning bij onder andere ATEX, explosieveiligheid en HAZOP. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Kader verzorgt veiligheidskundige ondersteuning food

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring