030 243 64 64
Blog 21/06/2021
3 tips om meer uit uw RI&E te halen

3 tips om meer uit uw RI&E te halen

Ligt uw opgestelde Risico-inventarisatie & Evaluatie ergens te verstoffen? Zonde, want uw RI&E kan uw organisatie vooruithelpen. Wij geven 3 tips om meer uit uw RI&E te halen.

Hebben we het nu goed geregeld voor onze medewerkers? Die gedachte kan u buikpijn opleveren, zelfs als u al een Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E) heeft opgesteld. Want nieuwe risico’s blijven ontstaan en bestaande risico’s worden kleiner of groter. Wanneer u die risico’s niet in kaart hebt, kunnen ze u verrassen. Met een incident, letsel of boete tot gevolg en daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

Wanneer moet u de RI&E aanpassen?

Bij iedere wijziging in wetgeving, verandering in uw werkprocessen of techniek binnen uw organisatie moet u de RI&E aanpassen. Neem bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe productielijn. Hiermee ontstaan er nieuwe risico’s in uw organisatieproces waar passende veiligheidsmaatregelen bij horen. De RI&E is dus geen eenmalige checklist, maar een dynamisch document dat u helpt om inzicht en grip te krijgen op alle soorten arbeidsrisico’s in de organisatie.

Voordelen van uw RI&E onderhouden

Aan de slag blijven met uw Risico-inventarisatie & Evaluatie zorgt bovenal voor een veilige, efficiënte werkomgeving en tevreden werknemers. Maar up-to-date blijven is niet alleen belangrijk voor het welzijn van uw medewerkers. Ook de Inspectie SZW gaat proactief en strenger controleren op de RI&E. Met een goed onderhouden RI&E voorkomt u gedoe met instanties en komt uw bedrijfscontinuïteit niet in gevaar. Bovendien bent u met een actuele RI&E een aantrekkelijke werkgever voor jongere generaties die een veilige werkplek steeds belangrijker vinden.

3 tips om meer uit uw RI&E te halen

Hoe laat u die RI&E nu een meerwaarde worden voor uw organisatie?

  1. Snap waar u mee bezig bent

U weet niet wat u niet weet. Om uw RI&E goed te kunnen onderhouden, heeft u genoeg kennis en kunde nodig. In het duister tasten is immers onwenselijk als het om veiligheid gaat. Een training of opleiding biedt de verantwoordelijke de nodige inzichten, ook als deze persoon al eerder is opgeleid. Hoe steekt de wetgeving nú in elkaar? Wat zijn tegenwoordig de beste maatregelen?

Veel bedrijven met een verhoogd risicoprofiel maken serieus werk van hun RI&E door bijvoorbeeld collega’s op te laten leiden tot Middelbaar Veiligheidskundige (MVK) of Hogere Veiligheidskundige (HVK). Bedrijven met een iets lager profiel kunnen denken aan een Masterclass RI&E of opleiding tot preventiemedewerker. Aanvullend kunt u websites raadplegen als arboportaal.nl en rie.nl.

  1. Creëer overzicht

Om uw RI&E te actualiseren en onderhouden is ook overzicht nodig. Overzicht van uw unieke afdelingen, processen en medewerkers. Wat speelt er in uw organisatie? Hoe werkt iedereen en welke risico’s hangen daaraan? Dat kunt u zelf in kaart brengen, maar misschien weet u niet wat moet en mag. In de wet zijn niet alle veiligheidsthema’s zwart-wit; er is veel grijs gebied om invulling aan te geven.

U kunt hiervoor de blik van een externe veiligheidskundige inschakelen. Maar ook bepaalde software voor risicomanagement helpt u. Hierin staan alle actuele wettelijke vraagstukken én uw eigen risicoscenario’s. De achterliggende workflow helpt u om risico’s te beoordelen en aan te pakken. Onder meer via self-assessments en rapportages. 

  1. Schakel hulp in

Ziet u het echt niet zitten om het onderhoud van uw RI&E te monitoren, dan is uitbesteden een optie. Steek uw energie eenmalig in een goed basisdocument en laat dat onderhouden door een externe partij. U krijgt dan een seintje wanneer uw RI&E toe is aan een actualisatie. Bijvoorbeeld wanneer de wet- en regelgeving verandert.

Met het RI&E-onderhoudscontract van Kader bent u verzekerd van een up-to-date RI&E. Dat scheelt u veel tijd, geld en energie. U krijgt inzicht in wat u op orde heeft en wat nog niet, zodat u de keuzes in uw RI&E ook kunt verantwoorden tegenover de Inspectie SZW.

Mijn RI&E onderhouden: kan ik dat wel?

Wees niet bang om met uw RI&E aan de slag te gaan. Veel professionals denken dat ze er na de check van een kerndeskundige niet meer aan mogen komen. Dat is niet waar. Stel een verantwoordelijke aan om uw RI&E te onderhouden of schakel hulp in. En blijf nadenken over hoe u en uw collega’s ervoor kunnen zorgen dat iedereen weer gezond en veilig naar huis gaat.

Meer uit uw RI&E halen

Ook de veiligheid van uw medewerkers borgen en blijven voldoen aan de Arbowet? Kader ondersteunt u graag bij het onderhouden van uw RI&E en het creëren van meer veiligheidsbewustzijn. Volg een Masterclass RI&E, ontdek de software van Smile of vraag ons naar het RI&E-onderhoudscontract. We helpen uw organisatie graag vooruit.

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring