030 243 64 64
Blog 12/09/2019
6 voordelen van een VGM-plan ontwerpfase

6 voordelen van een VGM-plan ontwerpfase

U wilt uw project natuurlijk zo inrichten dat werknemers veilig en gezond kunnen werken. Hoe eerder u hierbij een veiligheidskundige inschakelt, hoe beter. Waarom? Wij geven u 6 voordelen van een goed uitgedacht VGM-plan ontwerpfase.

Om uw bouwproject of productieproces zo veilig mogelijk te laten verlopen is een veiligheids-, gezondheids- en milieuplan (VGM-plan) noodzakelijk. Oftewel, een projecteigen document met daarin alle (on)veilige situaties, handelingen én beheersmaatregelen. Zowel tijdens de bouw, het onderhoud en gebruik als de sloop van een bouwwerk. Hierbij is het handig om al in de ontwerpfase een veiligheidskundige in te schakelen.

Voordeel 1: u voldoet aan de wet

Oké, het opstellen van een VGM-plan ontwerpfase is een verplichting vanuit het Arbobesluit. Hiermee voorkomt u dus boetes van de Inspectie SZW. Bij controle zal immers blijken dat u aan alle verplichtingen voldoet. Maar dat is niet het enige voordeel van een veiligheids- en gezondheidsplan ontwerpfase.

Voordeel 2: u borgt de veiligheid

De veiligheid van uw medewerkers gaat voor alles. Met de tijdige inzet van een veiligheidskundige kunt u die veiligheid garanderen. Want op basis van een VGM-plan ontwerp kunt u vooraf al maatregelen nemen om gevaren te voorkomen en arbeidsrisico’s te beperken. Zo zorgt u ervoor dat iedereen aan het einde van de dag weer gezond en veilig naar huis gaat.

Voordeel 3: u heeft meer tijd voor andere zaken

U bent goed in uw werk en uw interne veiligheid is prima geregeld. Maar de daadwerkelijke arbeidsveiligheid in een bouwomgeving is een specialistisch onderwerp. U komt in aanraking met allerlei onderaannemers en soorten bouwwerken. In alle fases in het bouwproces speelt V&G een rol en geldt de wetgeving uit het Arbobesluit. Al met al is een VGM-plan niet uw dagelijkse werk. Laat het dus vooral over aan een veiligheidskundige, een specialist die alles overziet. Dan kunt ú uw tijd besteden aan uw primaire proces.

Voordeel 4: u werkt efficiënter

Als u in de ontwerpfase bouw al iemand laat nadenken over het borgen en monitoren van de veiligheid, dan staat uw plan als een huis. Een veiligheidskundige kan heel goed inschatten wat de maatregelen op papier tijdens de uitvoering zullen betekenen. U heeft dan dus een VGM-plan ontwerp dat werkt in de praktijk. Uw team kan zorgeloos aan de slag en dat scheelt tijd. U kunt ook betrouwbaarder plannen en samenwerken met alle uitvoerende partijen. Kortom, alles verloopt makkelijker en u werkt prettiger.

Voordeel 5: u bespaart kosten

Als u arbeidsongevallen voorkomt, vermijdt u naast veel leed ook stilstand, rechtszaken en boetes vanuit de Inspectie SZW. U bespaart dus directe kosten. Doordat een goed uitgedacht VGM-plan ontwerpfase uw efficiëntie verbetert, lopen projecten minder vertraging op. Dat scheelt u weer kosten. En door uw arbeidsveiligheid in de ontwerpfase goed in te richten, voorkomt u ook nog eens aanpassingskosten tijdens alle volgende bouwfases.

Voordeel 6: u weet zeker dat het goed zit

U wilt natuurlijk arbeidsongevallen voorkomen, maar waar moet u beginnen? Een veiligheidskundige kan uw buikpijn weghalen. Laat u uw V&G-plan ontwerpfase regelen, dan hoeft u zich daar niet meer druk om te maken. U toont hiermee ook aan dat u samen met uw team de verantwoordelijkheid neemt voor het reilen en zeilen op de bouwplaats. U heeft de zaken goed voor elkaar en uw focus blijft op het project en de planning.

Advies over uw VGM-plan ontwerpfase

Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op uw projectlocatie garanderen? Onze veiligheidskundigen helpen u graag bij het opstellen van het VGM-plan. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Auteur: Danny Waterink
Business Unit Manager HSE Management

 

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring