030 243 64 64
Blog 19/02/2021
De RI&E: van abstract ‘moetje’ naar levend document

De RI&E: van abstract ‘moetje’ naar levend document

Wie kent het niet, de wettelijk verplichte RI&E wordt gemaakt en verdwijnt in de bureaulade. Die kan weer van de to-do list af, tot het over een paar jaar weer tijd is een nieuwe op te laten stellen. Het is tijd dat de RI&E haar ware aard laat zien: een enorme meerwaarde voor uw organisatie!

Het wordt vaak gezegd: “Een RI&E behoort een levend document te zijn”. Daarmee wordt bedoeld dat dit document moet worden onderhouden en wanneer nodig moet worden geactualiseerd. In de praktijk gebeurt dat nog té vaak anders. Met het eens in de paar jaar een RI&E opstellen voldoet u voorlopig even, maar u mist hiermee een mooie kans de RI&E door onderhoud bij te laten dragen aan uw organisatie. We hebben in de praktijk al vaak gezien dat een RI&E met de juiste aanpak van een saaie, abstracte verplichting verandert in een met enthousiasme in de organisatie gedragen levend document.

Onderhoud vs. Actualiseren

Een RI&E dient zowel onderhouden te worden als te worden geactualiseerd. Deze twee zaken worden, begrijpelijk genoeg, vaak door elkaar gehaald, maar zijn wezenlijk verschillend van elkaar. Bij het actualiseren van een RI&E wordt een compleet nieuwe RI&E opgesteld. Een RI&E dient geactualiseerd te worden wanneer er een wijziging is in de wetgeving of er een verandering in de werkprocessen of techniek plaatsvindt bij een organisatie. Het document gaat als het ware van versie 1.1 naar 2.0.

Het actualiseren van een RI&E is daarmee iets anders dan het onderhoud plegen aan een RI&E. Dan gaat de versie van het document namelijk van 1.1 naar 1.2. Het onderhouden van een RI&E wil namelijk zeggen dat bijvoorbeeld het plan van aanpak wordt bijgehouden door het checken van de status van de actiepunten die uit de RI&E naar voren zijn gekomen. Of: het aandragen van nieuwe oplossingen voor eerder geïnventariseerde risico’s. Hiermee wordt de rapportage van een RI&E up to date gehouden.

Het RI&E onderhoudscontract

Wij stellen voor een breed spectrum aan organisaties de RI&E op, maar zien vaak dat de rapportage van de RI&E toch in de welbekende kast verdwijnt.  Dat is zonde: u gaat er op het gebied van Arbo weinig op vooruit en zult binnen korte tijd al niet meer aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. Daarom bieden we  het RI&E onderhoudscontract. Zo bent u verzekerd van een up to date RI&E van goede kwaliteit! Wij houden in de gaten wanneer uw RI&E toe is aan een actualisatie.

De voordelen van zo’n onderhoudscontract:

  • Kosten: uiteindelijk kost het werken met een onderhoudscontract evenveel als elke keer een nieuwe geactualiseerde RI&E op (laten) stellen;
  • Door actief bezig te zijn met de RI&E wordt het breder gedragen in de organisatie. Medewerkers begrijpen wat het inhoudt en raken uit enthousiasme betrokken;
  • U bent u bewust van wat u op orde heeft en wat nog niet, zodat u ook aan de Inspectie SZW aan kunt geven waarom u bepaalde keuzes gemaakt heeft in uw RI&E.

De Inspectie SZW heeft in haar speerpunten voor 2021 de RI&E en het bijbehorende Plan van Aanpak opgenomen: zij zal de pilot die zich richt op het schriftelijk opvragen van RI&E’s flink opschalen.

Kunnen we u helpen met het structureel up-to-date houden van uw RI&E? Neem voor meer informatie contact met ons op.

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring