030 243 64 64
Blog 09/03/2020
Hijslasten aanslaan: van bijzaak naar hoofdzaak

Hijslasten aanslaan: van bijzaak naar hoofdzaak

De timmerman, betonwerker, ijzervlechter: allemaal hebben ze weleens een last moeten aanslaan. Een lastige taak en bijna elke week valt er wel ergens een last naar beneden. Wat moet er gebeuren om hijsongevallen op de bouwplaats te voorkomen?

Bijna iedere medewerker op de bouwplaats komt in aanraking met lasten en het aanslaan ervan. Er wordt veel gebouwd in weinig tijd en hijslasten worden groter en zwaarder. De kraanmachinist moet dan kunnen vertrouwen op de capaciteiten van degene die de last aanslaat: de aanpikker. Zeg maar gerust meerdere aanpikkers, want soms werken er wel 10 mensen samen met 1 torenkraan.

Best ingewikkeld dus. Maar in de werkvoorbereiding en de planning van werkzaamheden wordt niet of onvoldoende nagedacht over het aanslaan van lasten en de kennis en kunde die daarbij komen kijken. Hijslasten aanslaan is daardoor een werkzaamheid die er vaak even bij wordt gedaan. Door deze onzorgvuldigheid en verkeerd aangeslagen lasten ontstaan soms levensgevaarlijke situaties.

De vakkundigheid van een aanpikkelateur

Hijslasten aanslaan is een verantwoordelijke taak. Er bestaan wel regels voor de capaciteiten van een aanpikkelateur, maar die zijn vaag. Want dat een aanpikker bekwaam moet zijn en veilig moet werken, staat boven kijf. Maar hoe werkgevers invulling geven aan die vakbekwaamheid mogen ze zelf bepalen. Dat zorgt voor onduidelijkheid. Daarom wordt de functie aanpikkelateur dan ook meegenomen in de onderhandelingen voor de nieuwe cao Bouw & Infra.

Opleidingen voor hijsbegeleiders

Gelukkig bestaan er wel diverse opleidingen en certificatieschema’s voor hijsbegeleiders. Soms is een korte toolbox al voldoende. Op 1 januari 2020 is er ook een aanpikker-bouwcertificaat geïntroduceerd, maar dit is nog niet in de hele branche verplicht. Het is te vergelijken met een heftruckcertificaat: nergens staat dat het verplicht is, maar inmiddels is het certificaat voor iedere heftruckbestuurder de norm geworden.

Wat u zelf kunt doen

Ondanks de vage regels kunt u zelf wel stappen ondernemen om hijsongevallen te voorkomen. Denk aan een RI&E en V&G-plan ontwerpfase en uitvoeringsfase. Welke werkzaamheden gaat u uitvoeren en welke competenties hebben werknemers nodig? Is er voldoende mankracht? Wat moet er geregeld worden om de veiligheid en gezondheid van alle uitvoerende partijen te waarborgen?

Schakel externe hulp in

Een externe veiligheidskundige kan u helpen om vooraf alle variabelen, wetgeving en risico’s in kaart te brengen. Vaak komt daar ook een opleidingsvoorstel uit voort. De V&G coördinator houdt ook toezicht op het naleven van de afspraken. Blijkt een aanpikkelateur ter plaatse niet capabel? Dan worden de afspraken, verbeterpunten en oplossingen besproken met de aanpikker en kraanmachinist en eventueel de uitvoerder. Zo werkt u samen aan een efficiënte en veilige werkomgeving.

Advies over een veilige bouwplaats

Meer weten over aanpikkelateurs en veiligheidskundig toezicht? Kader zorgt graag voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden op uw projectlocatie. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring