030 243 64 64
Blog 15/09/2021
Kijkje in de keuken: het werk van onze veiligheidskundige bij een farmaceutisch bedrijf

Kijkje in de keuken: het werk van onze veiligheidskundige bij een farmaceutisch bedrijf

Eén van onze veiligheidskundig adviseurs is sinds het voorjaar van 2020 fulltime actief als Veiligheidscoördinator op de Nederlandse productielocatie van een internationaal farmaceutisch bedrijf. De technische dienst, facilitaire dienst, engineering en industriële automatisering vallen onder één afdeling en behoren tot zijn werkveld binnen deze organisatie. Klinkt interessant, maar wat doet onze adviseur nu eigenlijk? Het dagelijkse werk van onze veiligheidskundige laat zich grofweg verdelen in twee hoofdactiviteiten: werkvergunningcoördinator en ‘Safety Champion’.

Meer weten over onze QHSE- & Cyber Security diensten en opleidingen voor de farmaceutische industrie?

 

Download brochure

 

Laten we dit kijkje in de keuken beginnen met de rol van werkvergunningcoördinator. In deze functie ziet onze collega toe op het juist en tijdig doorlopen van het werkvergunningsproces, zowel voor projecten als servicewerkzaamheden en eigen hoog-risico werkzaamheden. Een werkvergunning is een bindend middel waarin een duidelijke en specifieke omschrijving staat van werkmethoden, activiteiten en werkzaamheden die de vergunninghouder wel en niet mag uitvoeren. Er staat bijvoorbeeld ook in op welke locatie, onder welke omstandigheden en gedurende welke periode de vergunninghouder dit mag doen. Het doel van een werkvergunning is borging van de efficiëntie en veiligheid op de werkplek.

Cliché maar waar: geen dag is hetzelfde en elke dag bevat dynamiek

Naast zijn focus op het doorlopen van het werkvergunningsproces verzorgt onze adviseur de administratie rondom dit proces en ondersteunt hij het proces waar nodig. Zo kan het voorkomen dat hij op dezelfde dag betrokken is bij de voorbereiding van een Engineering-project en vervolgens voor het opstellen van een V&G-plan aan tafel zit met de projectleider en (sub)contractors. Daarna kijkt hij bijvoorbeeld met een monteur mee hoe deze het onderhoud aan een verpakkingsmachine voorbereidt en helpt hij de monteur met het opstellen van een TRA, waarna hij zijn weg vervolgt naar het hoogbouwmagazijn om daar toezicht te houden bij werkzaamheden. Onze adviseur zegt hierover: “Verschillend werk op verschillende afdelingen zorgt voor veel dynamiek. Geen dag is hetzelfde en dat is wat dit werk interessant en leuk maakt en houdt!”

Veilig gedrag stimuleren als Safety Champion

Als ‘Safety Champion’ heeft onze adviseur vooral een coachende en ondersteunende taak op gebied van veiligheid: hij coacht de medewerkers en ondersteunt de managers van de teams in zijn ‘werkgebied’ bij het sturen op veilig gedrag. Hoe dat er in de praktijk uitziet vertelt onze adviseur graag: “De invulling die ik hier aan geef is heel breed: het betekent veiligheidsrondes lopen, met mensen in gesprek gaan, maar ook menig overleg voeren”.

Veiligheidstaken naar de afdelingen door SHE-transitie

Op dit moment is onze farmaceutische opdrachtgever bezig met een zogenaamde ‘SHE transitie’. Dit houdt in dat SHE (Safety, Health & Environment)-taken op de afdelingen zelf komen te liggen en daar ook moeten worden geborgd. Hierbij valt te denken aan het (laten) uitvoeren van (verdiepende) RI&E’s en Incidentmanagement. Een flinke klus voor onze veiligheidskundig adviseur binnen zijn ‘werkgebied’ dus! Op moment van schrijven is bijvoorbeeld de RI&E Arbeidsmiddelen afgerond en is het team bezig met de RI&E Gevaarlijke Stoffen en de RI&E Technische Vloer. Daarnaast wil onze opdrachtgever graag de stap maken van trede 3 naar trede 4 op de Veiligheidsladder. “De verschillende afdelingen binnen mijn ‘werkgebied’ hebben ieder een ander vertrekpunt waar het veiligheid betreft. Het is dus voor mij als Safety Champion veel schakelen en aanpassen. Dat maakt het werk erg afwisselend en uitdagend, een geweldige klus voor een veiligheidskundige!”, vertelt onze adviseur enthousiast.

Het klinkt als een uitgebreide inkijk in de werkzaamheden van onze veiligheidskundig adviseur, en tóch is dit slechts ‘een greep uit het takenpakket’. We hopen zo toch een goed beeld te hebben gegeven van de activiteiten van onze adviseur bij een internationaal opererende opdrachtgever in de farmaceutische industrie. Hij zei het al eerder en we sluiten er graag mee af: “Elke dag is dynamisch, gevuld met afwisseling en geen dag is hetzelfde!

 

Naast deze adviseur is ook een andere collega werkzaam bij deze farmaceutische organisatie als arbeidshygiënist. Hier leest u meer over zijn werkzaamheden.

 

Meer weten over onze QHSE- & Cyber Security diensten en opleidingen voor de farmaceutische industrie?

Download brochure

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring