030 243 64 64
Nieuws 24/02/2022

Ontbreken van verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen zwaarder beboet

Als je ons als langer volgt, weet je dat we ons onder meer bezig houden met de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) in het algemeen, maar ook met de verdiepende RI&E. Onlangs nog besteedden we een maand lang extra aandacht aan het onderwerp gevaarlijke stoffen. We vinden het daarom belangrijk je te informeren dat per 10 februari 2022 de boeteoplegging arbeidsomstandighedenwetgeving is aangepast.

Wat houdt de wijziging in?

Deze belangrijke wijziging heeft betrekking op het ontbreken van een verdiepende RI&E rond gevaarlijke stoffen. Voor werkgevers die werken met gevaarlijke stoffen worden aan deze verplichting nadere eisen gesteld in artikel 4.2 Arbobesluit. Komt de Nederlandse Arbeidsinspectie bij jou langs, en blijk je dit ‘stoffendeel’ van de RI&E niet op orde te hebben, terwijl jouw werknemers wel met gevaarlijke stoffen werken? Dan wordt dit sinds deze wijziging vrijwel gelijkgesteld aan het helemaal niet hebben van een RI&E, omdat gevaarlijke stoffen kunnen leiden tot een omvangrijke en ernstige ziektelast met grote maatschappelijke impact. Voorheen werd zo’n ontbrekende verdiepende RI&E beoordeeld als ‘OO’: eerst werd een waarschuwing gegeven. Met deze wijziging wordt een ontbrekend ‘stoffendeel’ van de RI&E gekwalificeerd als een ODB (overtreding met directie boete), met dezelfde categorie boetenormbedrag als artikel 5 Arbowet (categorie 5).

Ga dus na of jouw verdiepende RI&E gevaarlijke stoffen nog voldoet. Kun je daar hulp bij gebruiken? Wij staan voor je klaar! Neem contact met ons op.

 

Wil je op de hoogte blijven van belangrijk nieuws in de markt? Meld je aan voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring