030 243 64 64
Nieuws 01/04/2019
Wettelijke verantwoordelijkheid voor Veilig en Gezond werken

Wettelijke verantwoordelijkheid voor Veilig en Gezond werken

Veel opdrachtgevers in de bouw en infra zijn zich er niet van bewust dat zij een wettelijke verantwoordelijkheid hebben voor veilig en gezond werken tijdens de bouw. Er is ook nogal eens onduidelijkheid over wat deze verantwoordelijkheid inhoudt. De Inspectie SZW helpt hen op weg met een online magazine Verantwoord opdrachtgeverschap.

Opdrachtgevers in de bouw en infra – zoals gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars – spelen een belangrijke rol in het bouwproces. De keuzes die zij maken in de ontwerpfase hebben gevolgen voor de manier waarop er wordt gebouwd, onderhouden, gerenoveerd en gesloopt. Het is belangrijk dat een opdrachtgever zich ervan vergewist dat er in al deze fasen veilig en gezond kan worden gewerkt. De Inspectie SZW wil met deze online publicatie bevorderen dat opdrachtgevers zich bewust zijn van deze verantwoordelijkheid.

De publicatie biedt – verduidelijkt met voorbeelden – informatie over de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever in de ontwerpfase voor gezond en veilig werken tijdens het hele bouwproces. Aan bod komen ontwerp, bestek, V&G plan, overeenkomst met uitvoerders en overdrachtsmomenten. Ook de rol, verantwoordelijkheden en activiteiten van andere partijen komen ter sprake, zoals werkgevers, hoofd- en onderaannemers, adviseurs en zzp’ers. Verder: aandacht voor de rol van de Inspectie SZW en links naar praktische handreikingen voor opdrachtgevers en opdrachtnemers.

De Inspectie SZW besteedt veel aandacht aan veilig, gezond en eerlijk werken, onder meer met controles op de bouwplaats. Ook controleren inspecteurs of opdrachtgevers er in de ontwerpfase voor hebben gezorgd dat er in alle fasen van het bouwproject aan genoemde aspecten invulling is gegeven. Is dat niet het geval, dan treedt de Inspectie handhavend op.

Bron: Inspectie SZW

Deel dit bericht:


Bel mij
Vul hier je gegevens in en wij nemen telefonisch contact met je op.
  • Kader gaat zorgvuldig om met de verwerking van uw gegevens. Lees hier onze privacyverklaring